Welkom bij Sensalot

Van laag naar hoog sorteren

2 artikel(en)

Kleine dieren zien wereld in slow motion

woensdag 3 september 2014 11:37:01 Europe/Paris

Kleine dieren hebben een relatief goed gezichtsvermogen, waardoor ze de wereld in een soort slow motion ervaren, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Dieren met een klein lichaam hebben ogen waarmee ze licht sneller kunnen verwerken dan grotere dieren, zodat de tijd voor hen langzamer lijkt te verstrijken.
Een eekhoorn kan hierdoor binnen een seconde meer informatie uit de omgeving in zich opnemen dan bijvoorbeeld een olifant of een mens.
Dat melden onderzoekers van het Trinity College in Dublin in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Ogen
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens te bestuderen uit eerdere studies over de snelheid waarmee de ogen van verschillende dieren licht kunnen waarnemen. Uit het onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen lichaamsgrootte van dieren en de snelheid waarmee ze reageren op visuele informatie.
Als een licht steeds sneller achter elkaar knippert, kan een mens de flitsen op een gegeven moment niet meer onafhankelijk van elkaar waarnemen, maar een eekhoorn bijvoorbeeld nog wel.
De ogen van veel vliegensoorten reageren zelfs meer dan vier keer zo snel op bewegingen in hun omgeving dan de ogen van mensen.


Fascinerend
"We beginnen te begrijpen dat er een hele wereld van details bestaat die slechts enkele dieren kunnen waarnemen en het is fascinerend om te bedenken hoe anders zij de wereld ervaren dan wij", verklaart hoofdonderzoeker Andrew Jackson op BBC News.
Toch werkt zelfs het gezichtsvermogen van kleine dieren soms te langzaam. Zo blijkt uit de studie dat sommige zandloperkevers zo snel kunnen rennen dat hun ogen de bewegingen van hun lichaam niet kunnen bijhouden.
De dieren worden dan tijdelijk blind en moeten even stoppen om hun ogen weer aan de omgeving te laten wennen.

Bron: Nu.nl

Reacties | Geplaatst in Beeld door Arthur Scholten

Diepte zien mogelijk later aan te leren

maandag 16 augustus 2010 12:15:27 Europe/Paris

Strategie Volgens de onderzoekers pasten de hersenen hun strategie voor het combineren van beelden van de twee ogen geleidelijk aan. De hersenen bleven deze strategie ook na het experiment toepassen. Pas toen de proefpersonen een tijdje normaal met twee ogen konden kijken, vormden de hersenen weer op de gebruikelijke manier één beeld. Het onderzoek laat zien dat het brein van volwassen mensen het vermogen heeft om zich snel en blijvend aan te passen aan nieuwe visuele omstandigheden. ''Als het nodig is, verwerken je hersenen de beelden binnen een half uur op een andere manier dan in de tientallen jaren hiervoor'', aldus Van Wezel. Goed nieuws Die onvermoede flexibiliteit van de hersenen zou volgens de onderzoekers goed nieuws kunnen zijn voor mensen die geen diepte kunnen zien, bijvoorbeeld omdat zij een lui oog hebben gehad. ''Als de ogen worden getraind om goed naar één punt te kijken zou het voor deze mensen dus alsnog mogelijk kunnen zijn om diepte te zien.''

Bron: Nu.nl

 

Reacties | Geplaatst in Nieuws Beeld door Sensabrand
Van laag naar hoog sorteren

2 artikel(en)