Welkom bij Sensalot

Van laag naar hoog sorteren

3 artikel(en)

Opnieuw zijn we uitgenodigd deel te nemen in  de jury. De opdracht aan ons was om de ontwikkelde bordspellen van de IPO studenten te beoordelen op Haalbaarbeid, Speelbaarheid, Fun en Educatieve waarde.

 

De opdracht van de studenten:

Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerp aan Hogeschool Windesheim in Zwolle krijgen als opdracht om een nieuw spel te onwikkelen. In dit spel moeten de principes van Cradle to Cradle (C2C) duidelijk worden gemaakt. Kort en bondig zouden we C2C kunnen beschrijven als het nieuwe recyclen.

 

Al doende leert men:

In een aantal groepen van circa 7 internationale studenten wordt gedurende enkele weken gewerkt aan het spel. Door het spel te ontwikkelen leren de studenten zelf wat C2C is en hoe het in de praktijk ingezet kan worden. Eerlijk is eerlijk, de ene groep is hier beter in dan de andere.  

 

Het project:

Halverwege het project wordt een tussenpresentatie gegeven waarin de gemaakte keuzes worden toegelicht. De doelgroep van het spel bevat doorgaans IPO studenten, Ontwerpers en Decision Makers.

 

De resultaten:

Inhoudelijk bevatten veel spellen de Biocycle en Technocycle. Soms vormt dit zelfs het spelbord. Zonnepanelen, windmolens, elektrische vrachtwagens en het uitfaseren van kunststofsoorten zijn vaak spelelementen die voorsprong bieden. De kwaliteit van het prototype verschilt sterk. Van beplakt golfkarton tot  laser gesneden perspex  platen en 3D geprinte spelonderdelen.

Circa 50% van de spellen is digitaal waarbij natuurlijk  social media niet ontbreekt. Het ambitie niveau is hoog en Zynga mag zich zorgen gaan maken. De andere 50% spellen zijn doorgaans bordspellen.

 

Het vervolg:

Tot nu toe is 1 groep verder gegaan met de ontwikkeling van het spel.  Wellicht kunnen we binnenkort een nieuw C2C bordspel verwachten.

Reacties | Geplaatst in Nieuws Spel op Maat Geur door Sensabrand

Zintuiglijke verrassingen op Spellenspektakel

woensdag 24 oktober 2012 13:59:33 Europe/Paris

Om een tipje van de sluier op te lichten. Een beetje tast, een beetje geur, een beetje visueel en misschien een beetje smaak...

Reacties | Geplaatst in Nieuws Geur door Sensabrand

De Invloed van Geur op de Gewichtsbeleving

woensdag 11 juli 2012 14:52:17 Europe/Paris

  Doel van het onderzoek: Vaststellen of en in welke mate geur van invloed is op de gewichtsbeleving.    Methode: Een dame van  110 KG en een lengte van 175 cm diende als testpersoon. De testpersoon was niet op de hoogte van het doel van het onderzoek en moest tijdens de test zo min mogelijk praten en bewegen. De testpersoon droeg op iedere testdag  dezelfde kleding, hetzelfde kapsel, de zelfde make-up  en accessoires. Daarnaast werden geen geurende items gedragen. Vervolgens werden zo’n 200 volwassen mannen in de leeftijd van 12 tot 61 als vrijwilligers gevraagd en verdeeld in 4 groepen. De eerste drie groepen werden gekoppeld aan één van drie geuren. De vierde groep diende als controle groep. Geur 1 bevatte Citroen en Bloemige geuren. Geur 2  bevatte een mix van Lathyrus en Lelietje van Dalen. Geur 3 bevatte een combinatie van bloemen en kruiden. Op de testpersoon werd voldoende geur gesprayd voor een normale reukwaarneming. Vervolgens werd individueel gevraagd aan de mannen om een schatting van het gewicht. De resultaten werden opgenomen door onderzoekers die de resultaten van groep 1,2,en 3 vergeleken met de controlegroep.   Resultaten: Geur 1 en 2 leken geen effect te hebben op de gewichtsbeleving. Geur 3 daarentegen (bloemig en kruidig) verminderde de gewichtsbeleving met een gemiddelde van 1,9 KG. Voorts bleken de mannen die deze geur prettig vonden het gewicht  5,4 KG lager in te schatten.   Conclusie: Er zijn vermoedens dan specifieke geuren meervoudige en subtiele veranderingen kunnen veroorzaken in de perceptie van de werkelijkheid van zowel de drager van de geur als de ontvanger. Als gevolg van een slanker (zelf)beeld zijn vrouwen vaak  zelfzekerder en sociaal actiever, wat kan leiden tot verdere deelname aan sportieve activiteiten.  

Reacties | Geplaatst in Nieuws Geur door Sensabrand
Van laag naar hoog sorteren

3 artikel(en)