Welkom bij Sensalot

Van laag naar hoog sorteren

2 artikel(en)

'Speciaal licht in koelkast kan smaak fruit verbeteren'

woensdag 3 september 2014 11:39:58 Europe/Paris

De smaak van fruit kan mogelijk worden verbeterd door licht, zo blijkt uit experimenten van Amerikaanse wetenschappers.

Licht van specifieke golflengtes is van invloed op vluchtige organische stoffen die de smaak van planten en fruit mede bepalen.
Mogelijk kan deze bevinding in de toekomst leiden tot de ontwikkeling van speciale lampjes die de kwaliteit van bijvoorbeeld tomaten of aardbeien verbeteren in de koelkast. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Postharvest Biology and Technology.

Aardbeien
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door petuniaplanten en verschillende soorten fruit bloot te stellen aan led-licht. Ze slaagden er in om de aromastoffen in petunia's, aardbeien, tomaten en bosbessen te manipuleren met rood licht van specifieke golflengtes.
De smaakstoffen van aardbeien veranderden het minste door de lampjes, maar de gemeten variatie was nog altijd statistisch relevant.


Koelkast
Volgens de wetenschappers kan led-verlichting in de toekomst een grote rol gaan spelen bij het conserveren van fruit in kassen, supermarkten en tijdens het vervoer.
Ook in de keuken kan de smaak van een tomaat of aardbei mogelijk nog worden beïnvloed door een goed afgesteld lampje.
"Misschien wordt deze techniek straks ook gebruikt in de koelkast", voorspelt hoofdonderzoeker Kevin Folta op de nieuwssite van de Universiteit van Florida. "Nu gaat het licht uit als je de deur van een koelkast dicht doet, maar in de toekomst blijft er mogelijk een lamp aan die het smaakprofiel van het voedsel positief beïnvloedt."

Reacties | Geplaatst in Smaak door Arthur Scholten

Onderzoekers creëren smaken met elektrode

woensdag 3 september 2014 11:34:40 Europe/Paris

Singaporese onderzoekers hebben een manier uitgevonden om smaken over te brengen via een zilveren elektrode die aan de tong wordt vastgemaakt.

Zowel zout, zoet, bitter en zure smaken kunnen zo worden gecreëerd, meldt New Scientist.
De elektrode gebruikt wisselstroom en een licht variërende temperatuur om smaken te simuleren. Het apparaat is nu nog vrij groot, maar moet in de toekomst zo worden gemaakt dat hij met de mond bijna dicht kan worden gebruikt.

Zo zouden gamers kunnen worden beloond met een zoete smaak als ze hebben gewonnen, en een bittere smaak als ze hebben verloren.
Lolly
De onderzoekers werken aan een variant die ze een 'digitale lolly' noemen. Die moet een constante suikerige smaak genereren, zonder dat de gezondheid van de gebruiker in gevaar komt.
Omdat geur en textuur ook een belangrijk onderdeel zijn van hoe mensen smaak ervaren, willen de wetenschappers die ook leren simuleren.

Bron: Nu.nl

Reacties | Geplaatst in Smaak door Arthur Scholten
Van laag naar hoog sorteren

2 artikel(en)